Семінар з математики.

28 листопада Великодимерський НВК гостинно приймав гостей – вчителів математики Броварського району. На базі НВК пройшов районний семінар на тему «Формування науково-дослідницької компетентності учнів на уроках і в позаурочний час». Починаючи з 8 години ранку почалася реєстрація учасників семінару, метою якого було підвищення педагогічної майстерності, компетентності вчителів математики, здійснення інформаційно-технологічного супроводу проблеми.

На початку семінару Хитра Ірина Володимирівна, завідувач районного методичного кабінету, зосередила увагу присутніх на основних питаннях, які будуть розглянуті протягом семінару та окреслила коло питань, що потребують вирішення. Потім директор НВК, Царик Надія Михайлівна, презентувала навчальний заклад.

Програма семінару включала різні форми роботи: науково-методичне інформування, презентації, майстер-клас з проведення уроків, позакласний захід, виставка математичних газет.

Учитель математики, Єкименко Ірина Анатоліївна, виступила з доповіддю «Нові державні стандарти у вивченні математики у 5, 6 класах». Вона акцентувала увагу на особливостях вивчення математики у 5 і 6 класах за новою програмою, вказала на позитивні і негативні моменти, було висунуто рекомендації щодо подання програмового матеріалу за новою програмою.

Для реалізації концепції профільного навчання в середній школі однією з важливих умов є навчально-методичне забезпечення навчально-виховного процесу. Розробляються і апробовуються програми, підручники, методики навчання. Наш навчальний заклад теж не стоїть осторонь цього. Учителем-методистом Віткаловою Надією Яківною був створений електронний посібник «Геометрія 10 клас» для дистанційного навчання, який був представлений вчителям району. Разом з учнями 11-Б класу, вчителька створила електронний посібник «Сто задач про трапецію», який допоможе їм в підготовці до випускних і вступних екзаменів.

Далі всі відправилися на урок-подорож «Розкладання многочленів на множники способом групування», який провела вчитель математики Шульга Олена Ігорівна. Урок був проведений на високому методичному рівні: урок з використанням ІКТ-технологій у формі рольової гри. Учні 7-Г класу побували в гостях у відомого персонажа Шерлока Холмса в Лондоні, навчилися логічно мислити і знаходити вихід з будь-якої ситуації.

Доброзичлива атмосфера панувала на уроці алгебри у 8-Г класі, який проводила вчитель математики Светюха Олена Миколаївна. Досвідчений вчитель методично грамотно побудувала свій урок. Були використані різні форми і методи навчання. Толерантний підхід до кожного учня сприяв їх упевненості у своїх знаннях. Використання ІКТ-технологій надавало уроку більшої яскравості і виховувало інтерес до математики.

«Математика – цариця наук». У цьому переконалися учні 5-Б класу, які взяли участь у позакласному заході з математики «Математична вікторина», підготовлений і проведений вчителями математики Марченко Оксаною Володимирівною і Єкименко Іриною Анатоліївною. Школярам дуже сподобалося розв’язувати логічні задачі, малювати картини за допомогою геометричних фігур та складати на швидкість багатоцифрові числа.

Учасники семінару ще раз переконалися в тому, що підтримання бажання вчитися вимагає зміни способів і форм сприйняття нового. Виховання інтересу до вивчення математики передбачає реалізацію багатьох методичних прийомів, пошук і застосування різних технологій навчання, а головне – невтомну працю, самовдосконалення і самоосвіту.

На семінарі також обговорили питання організації та проведення математичного конкурсу «Кенгуру» та участь у тренінгах з підвищення ІКТ-компетентності.

«Учень – не посудина, яку треба наповнити, а смолоскип, який треба запалити!», є актуальним гаслом роботи вчителів математики Великодимерського НВК.

Єкименко І.А.

Фото-звіт.

Кiлькiсть переглядiв: 122